Uzmanından önemli uyarılar! 

Yurt dışına gitmek için vize alırken nelere dikkat etmek gerekir? EKA Eğitim ve Akademi Vize Birimi Danışmanı Gizem Tanrıverdi, vize alırken dikkat edilmesi gerekenler ve karşılaşılan sorunlarla ilgili Ayyıldız Media'ya açıklamalarda bulundu. 

PAYLAŞ

Yurt dışına çıkmak isteyenlerin en büyük sorunlarından biri olan vize sorununun alanında uzman kişilerin yönlendirmesiyle kabus olmaktan çıkabileceğini aktaran Tanrıverdi; "EKA Eğitim ve Akademi olarak vize başvurularında vatandaşlarımızın hizmetindeyiz. Tüm yurt dışı vize işlemlerinde uzman ekibimizle vize alımlarındaki doğru bilinen yanlışları yurt dışına çıkmak isteyenlere anlatıyoruz. Uzman kişilerden destek almadan, kulaktan dolma bilgilerle başvuru yapan kişiler malesef maddi manevi zarara uğruyor. Biz vize başvurularında yaşanacak olumsuzlukların önüne geçebilmek için en iyi hizmeti vermeye çalışıyoruz. " dedi. 

Soru-) Gizem hanım öncelikle ziyaretinizden ötürü size ve ekibinize teşekkür ederiz. Dilerseniz söyleşimize vizenin tanımıyla başlayalım. 

Cevap-) Bilindiği üzere yurt dışına çıkarken karşılaşılan sorunlardan bir tanesi de vize sorunudur. Vize, bir ülkeye gitmek ya da bir ülkeden çıkmak için ilgili makamdan alınan bir çeşit izindir. Diğer bir tabirle pasaport kullanılarak bir ülkeye girilebilmek için alınan onaydır. Vize aldığınızda ilgili ülkeye giriş ve çıkışta genel olarak sorun yaşamazsınız.

Soru-) Genel hatlarıyla değerlendirecek olursak vize başvuruları nasıl başlatılır ve süreç nasıl ilerler? 

Cevap-) Vize başvurusu yapacak kişilerden gelir durumlarını belgelemeleri için banka hesap hareketleri istenir. Sadece bankaya yüksek miktarda para yatırmak yeterli olmaz. Vize başvurusu yapacak kişinin hesabında özellikle son 6 aylık dönemde para giriş çıkışları yoksa hatta vize başvuru tarihinden kısa bir zaman önce yüklü bir para yatırılmışsa başvurusunun reddedilmesi muhtemeldir. Vizenin reddini önlemek için hesaptaki belirli miktarda paranın bir süre hareketli olması gerekir. Hesapta ne kadar çok hareket varsa avantaj o derece artar. Vize talep eden her ülke vize başvurusu yapacak kişinin maddi durumunun belirli bir ekonomik seviyede olmasını talep eder. Eğer kişi çalışıyor ve asgari ücretten maaş alıyorsa hele bir de ilk kez vize alıyorsa vize almada zorluk çekebilir. Böyle bir durumda maaş bordrolarını yüksek gösteren resmi bir evrak almak gerekebilir. Hatta bir yakınından edineceği bir davetiye vize başvurusu yapacak kişinin işini oldukça kolay hale getirir. Vize başvurusunda mutlaka seyahat amacı çok net bir biçimde belirtilmelidir. Eğer bir ticari durum varsa ticari davetiye edinmeden ticari vizeye başvurulmamalıdır. Eğer amaç turistik bir gezi ise, otel rezervasyonu yaptırmak ihmal edilmemelidir. Burada en fazla dikkat edilmesi gereken konu vize işlemleri devam ederken kesinlikle otel rezervasyonunun iptal edilmemesidir." 

Soru-) Vize başvurularında ret alınmasının en büyük sebeplerinden biri de şüphesiz eksik veya yanlış evrak teslimi. Siz bu konuyla ilgili neler söylemek istersiniz? 

Cevap-) Yurt dışına çıkmadan önce pasaportların mutlak suretle kontrol edilmeli ve en az 6 aylık bir geçerlilik tarihi olduğundan emin olunmalı. Pasaportun geçerlilik tarihinin süresi ne kadar uzun olursa avantaj da o denli fazla olur. Avrupa Birliği ülkeleri için istenen Schengen vizesi evraklarını şu şekilde sıralayabiliriz. Pasaport, başvuru formu, nüfus cüzdanı ve pasaport fotokopisi, istenilen sayıda biyometrik fotoğraf, otel rezervasyonu, uçak bileti rezervasyonu, banka hesabının son 6 aylık hareket bilgileri, yurt dışı seyahat sigortası, ikametgah. 
Eğer vizeye başvuran kişi çalışıyorsa ilave olarak aşağıdaki belgeler de gerekir:
İşe giriş bildirgesi
Maaş bordrosu
İşverenden alınan mektup
4A hizmet dökümü
Faaliyet belgesi
İmza sirküleri
Vergi levhası. 

Ayrıca belirtmekte fayda var ki, Schengen vizesi için başvuru yapacak emekliler, emekli olduğunu gösteren evraklarıyla, 18 yaş altı çocuklar da ebeveynlerinden alacakları muvafakatnameyle başvurabilirler.

Yabancı bir ülkeye seyahat etmek amacıyla vize almak isteyen kişilerin, ilgili ülke makamına, çoğunlukla kendi ülkesinde bulunan ilgili dış temsilciliğine, vize başvurusu yapması gerekiyor. Vize başvurusu yapılan ülkenin aradığı kabul ve giriş koşullarının sağlanmaması hallerinde, vize reddi söz konusu olabiliyor.

Soru-) Tüm bu evraklar en güzel şekilde ve sorunsuz hazırlansa bile vize başvuruları zaman zaman olumsuz sonuçlanabiliyor. Vize başvurusunun reddine sebep olabilecek durumlar nelerdir? 

Cevap-) Eksik, hatalı veya sahte belge beyan edilmesi, ilgili ülkenin belirlediği kriterleri taşıyan bir pasaporta sahip olunmaması, gerekli şartları sağlayan bir seyahat sağlık sigortasının bulunmaması, seyahat masrafları için yeterli finansal kaynağa sahip olunmaması, seyahat rezervasyonlarının eksik olması ve geçmişte vize ihlali yapılmış olması gibi durumlar vize reddine sebep olabiliyor. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için sürecin uzman kişilerce yürütülmesi büyük öneme sahip. 

Soru-) Vize başvurularında yaşanan en büyük sorunlardan biri de finansal durumlar. Peki banka borcu, vergi borcu veya Bağ Kur borcu vize Almaya engel midir?

Cevap-) Banka borcu vize almaya engel değildir; ancak vize başvurusunda sunulan belgelerle, seyahat harcamalarını karşılayacak finansal kaynağın kanıtlanması gerekiyor. Vize başvuru sahibi tarafından bildirilmesi gereken mali durum; maaş bordroları, iş sözleşmeleri, banka hesap dökümleri, sponsorluk dilekçesi, kira geliri sözleşmeleri, hisse senetleri, gayrimenkul tapuları ve motorlu araç ruhsatları gibi belgeler ile ispatlanabilir. Vize başvurusunun onaylanması, başvuru esnasında vize için banka döküm örneği sunulması ve banka hesabında seyahati finanse edecek bakiyenin bulunduğunun ispatlanması ile mümkün olmaktadır. Ancak vergi borçları için aynı şeyleri söylemek doğru değil. Vergi borcu olan kişiler, vize gereken ülkelere seyahat etmek için vize alamamaktadır. Vize başvurularında, başvuru sahibinin vergi borcu olduğunu beyan etmesi gerekiyor. Bağ Kur borcunun bulunması ise vize almaya engel oluşturmaz. Vize başvurularında mali durum, belgeler haricinde başvuru sahibinin beyanına dayanır; Bağ Kur borcu bulunan kişiler bu borç durumunu vize başvurusunda bildirmek durumundadır. Bağ Kur borcu sebebi ile vize verilip verilmeyeceği hususu, vize başvurusu yapılan ülke temsilciliği tarafından değerlendirilir.

Soru-) Diyelim ki tüm evraklar eksiksiz bir şekilde tamamlandı ancak yine de vizeye red verildi. Bu durumda ne yapılmalı? 

Cevap-) Vize başvurusu reddedilen kişiler, vize ret kararının doğru olmadığını düşünüyorsa, bunu ispatlamak şartıyla, red kararına itiraz edebilirler. Başvuru yapılan ülkenin belirlemiş olduğu prosedürlere göre, vize reddine itiraz yöntemi değişebiliyor; hangi ülke vizesine yapılan başvuru reddedildi ise o ülkenin belirlemiş olduğu itiraz prosedürü takip edilmek zorunda. 

Soru-) Gizem hanım verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz. Vize başvurusunda bulunacak kişilere son olarak neler söylemek istersiniz? 

Cevap-) Bize bu fırsatı sunduğunuz için EKA Eğitim ve Akademi ailesi olarak biz size teşekkür ederiz. Vize başvurusunda bulunacak vatandaşlarımıza en kaliteli ve en iyi hizmeti sunmak için uzman ekibimizle yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Buradan vatandaşlarımıza mesajım vize başvurusunda bulunacaklarsa mutlaka bizimle iletişime geçsinler. Uzman kişilerden destek almadan, kulaktan dolma bilgilerle başvuru yapan kişiler malesef maddi manevi zarara uğruyor. Biz vize başvurularında yaşanacak olumsuzlukların önüne geçebilmek için en iyi hizmeti vermeye çalışıyoruz. Vatandaşlarımız bize sosyal medya hesaplarımızdan ve www.ekaegitimveakademi.com adresinden ulaşabilirler. Yurt dışına çıkacak tüm vatandaşlarımıza şimdiden kolaylıklar dileriz.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN