Dünya Hepatit Günü Etkinliklerle Kutlandı
Fırat Üniversitesi Hastanesinde Dünya Hepatit Günü dolayısı ile etkinlikler düzenlendi. Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Komitesi tarafından Hepatit Hastalığına farkındalığı arttırmak, hastaları bu hastalık konusunda bilinçlendirmek için stant kuruldu. Komite tarafından hastanedeki çalışanlarına hepatit ile ilgili seminer düzenlendi. Hastane içerisinde hasta ve yakınlarına broşür dağıtılarak hastalık hakkında bilgiler verildi
Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İrfan KAYGUSUZ’ da hastanede açılan standı ziyaret ederek yapılan etkinlikler ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Kaygusuz,28 Temmuz’un Dünya Hepatit günü olduğunu, ilk olarak Dünya Hepatit birliğinin 2007 yılında kurulmasından sonra 2008 Mayısında kutlanmaya başlandığını, daha sonra Hepatit virüsünü bulan, buna karşı test geliştiren ve aşı oluşturan bilim adamının doğum günü olan 28 Temmuzun “”Dünya Hepatit günü” olarak kabul edildiğini ve ilk kez 2010 yılında 28 Temmuzun Dünya Hepatit günü olarak anılmaya başlandığını ifade etti.
Prof. Dr. İrfan KAYGUSUZ, buradaki amacın viral hepatitlere dikkat çekmek olduğunu sözlerine ekledi.
Başhekim KAYGUSUZ, hastaların hasta olduklarının aslında farkında olmadıklarını, bu stantlarla da hastalığın bir farkındalık oluşturmasının amaçlandığını, Dünyada yılda bir milyon dört yüz bin kişinin Hepatit ten dolayı hayatını kaybettiğini ve her yıl üç milyon ve üzeri yeni vakanın tespit edildiğini, son derece önemli bir hastalık olduğunu ve bu etkinlikle birlikte gün boyu seminerlerle etkinliklerinin devam edeceğini ve böyle bir etkinlik düzenledikleri için Enfeksiyon Kontrol komitesine çok teşekkür ettiğini söyledi.
Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon hastalıkları Anabilim dalı Dr. Öğretim Üyesi Türkkan ÖZTÜRK KAYGUSUZ’ da bir açıklama yaptı.
Dr. Öğretim Üyesi Türkkan ÖZTÜRK KAYGUSUZ, hepatitin aslında karaciğerin iltihaplanması olduğunu ve buna bir sürü nedenin sebep olduğunu, bizim için en önemlisi ve en sık görülenin viral hepatitler olduğunu, bu viral hepatitlerin karaciğerde enfeksiyon yaptığını ve kişiler arası bulaştırılabilir olduğu için de önem arz ettiğini, etkenin bir virüs olduğunu, eğer A veya E virüsü hepatiti yapmışsa bunun kirli yiyeceklerden veya kirli sulardan alınmış olacağını, eğer hijyenimize, yiyecek,içecek hijyenimize dikkat edersek bu hastalıkları almama şansımızın arttığını onun dışında Hepatit B, C ve D gibi aslında kan ve kan ürünleri ile bulaşabilen, herhangi bir ameliyat, diş çekimi sırasında veya doğum sırasında bulaşabilen yine cinsel yolla bulaşabilen virüsler olduğunu ve bunlarında kişilerde hepatite neden olduğunu, bu hepatitlerin özelliğinin vücutta uzun süre kalabilmesi kronikleşebilmesi olduğunu dile getirdi.
Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon hastalıkları Anabilim dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kutbeddin DEMİRDAĞ da yaptığı açıklamada, 2010 bu yılı kadar 28 Temmuzun Hepatit Günü olarak kutlandığını, dünyada yaklaşık her yıl bir milyon üç yüz bin kişinin Hepatit hastalığından dolayı hayatını kaybettiğini, Hepatitlerin bir kısmının kan ve kan ürünleriyle yani ortak iğne kullanımı, manikür pedikür aletleri, diş fırçası, korunmasız cinsel ilişki ile bulaştığının altını çizdi.
Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon hastalıkları Anabilim dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe SAĞMAK TARTAR’ da sağlık çalışanlarının viral hepatitler açısından riskli olduğunu, özellikle delici, kesici alet yaralanmalarının bu riski arttırdığını belirtti.