Prof. Dr. Yasemin Açık: 'Organ bağışı ile bir insanı hayata bağlayabiliriz'
Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Yasemin Açık, 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası dolayısıyla bir açıklama yaptı.
2021 yılı verilerine göre Türkiye'de yaklaşık 27 bin kişinin organ nakli beklediğini, buna karşılık ülkemizin kadavra donör sayısında dünya ve Avrupa ortalamasının gerisinde olduğunu söyleyen Açık, “Organ bağışı ile bazen en yakınımızı bazen de hiç tanımadığımız birini hatta birden çok kişiyi hayata bağlayabiliriz” dedi.
Vücuttaki bir organın fonksiyonlarını yerine getirememesi ve tedavi ile iyileştirilmesinin mümkün olmadığı durumlarda ihtiyaç duyulan organ nakli için on binlerce kişi her gün umutla organ bağışında sıranın kendisine gelmesini bekliyor. Sağlık Bakanlığı'nın 2021 yılı verilerine göre 22 bin 775'i böbrek nakli olmak üzere toplam 26 bin 894 kişi organ nakli bekliyor. Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Yasemin Açık, 3-9 Eylül Organ ve Doku Bağışık Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada organ bağışının önemine dikkat çekerken, bağış hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
Prof. Dr. Yasemin Açık: “Kadavra donör sayısında Avrupa'nın dört kat gerisindeyiz”
Türkiye'de günde ortalama sekiz kişinin organ nakli beklerken hayatını kaybettiğini söyleyen Prof. Dr. Yasemin Açık, “On binlerce kişi hayatı tutunabilmek için organ bağışı beklerken, gönüllü bağışçı sayımız maalesef yeterli değil. Küresel Organ Bağışı ve Nakli Gözlemevi'nin (GODT) 2021 yılı verilerine göre Türkiye'de milyon nüfus başına kadavra donör sayısı 3.59 iken dünyada bu oran 4.77, Avrupa'da isen16.15 ile ülkemizin dört katı. Pandemi döneminde azalan organ ve doku bağışı son dönemde artışa geçse de bu alanda toplumdaki farkındalık düzeyi henüz çok düşük seviyede. Sağlıkla ilgili her konuda olduğu gibi organ bağışında da bilimin ışığında hareket etmeli, şehir efsanelerini dikkate almamalıyız. Bu sayede bazen en yakınımızı bazen de hiç tanımadığımız birini hatta birden çok kişiyi hayata bağlayabiliriz” dedi.