Fırat Üniversitesi Elazığ'ı Yazılım Üssü Haline Getirmekte Kararlı

Fırat Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Ulaş yürütücülüğünde, Yazılım Mühendisliği Bölümü Öğretim üyeleri Doç. Dr. Murat Karabatak, Dr. Öğretim üyesi Yunus Santur ile Arş. Gör. Dr. Ferhat Uçar tarafından hazırlanan 'Code-23 Fırat Yazılım Atölyesi' Projesi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında Fırat Kalkınma Ajansı tarafından desteklenmeye uygun bulundu. Proje ile yazılım firmalarının uzaktan çalışma uyumluluğu ile Elazığ'da nitelikli istihdam artacak, Elazığ'ın bir yazılım üssü olma potansiyeli ortaya çıkacak.

Fırat Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa ULAŞ yürütücülüğünde, Yazılım Mühendisliği Bölümü Öğretim üyeleri Doç. Dr. Murat KARABATAK, Dr. Öğretim üyesi Yunus SANTUR ve Arş. Gör. Dr. Ferhat UÇAR tarafından hazırlanan “Code-23 Fırat Yazılım Atölyesi” Projesi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında Fırat Kalkınma Ajansı tarafından desteklenmeye uygun bulundu. Proje ile yazılım firmalarının uzaktan çalışma uyumluluğu ile Elazığ'da nitelikli istihdam kapasitesi artacak ve Elazığ'ın bir yazılım üssü olma potansiyeli ortaya çıkacaktır.

Yazılım Atölyesi Projesi Fırat Üniversitesinin yazılım ve bilişim alanlarında uzman akademisyenleri ve 4000 den fazla ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencisi ile ortaya koyduğu büyük potansiyelinin bir çıktısını yansıtmaktadır.

Proje kapsamında, sektörde insan kaynağı ihtiyacı yüksek olan ve ülkemizin hizmet ve iş gücü ihraç ettiği alanlarda 7 farklı eğitim verilecektir. Bu eğitimler kapsamında yine Fırat Üniversitesi'nin literatüre kazandırdığı Piramit Eğitim Modeli “FIRAT-UG” metodu ile bilinen tüm lisans eğitimi ve hızlandırılmış uzmanlaştırma eğitimlerinden daha hızlı deneyim kazanma ve sektöre giriş hedefi ortaya koymaktadır. Projede Oyun Geliştirme, Web Uygulama Geliştirme, Mobil Uygulama Geliştirme, Siber Güvenlik, Gömülü Sistemler, Yapay Zeka ve Büyük Veri, İş Analistliği gibi sektörlerde insan kaynağı ihtiyacının giderek arttığı, iş gücü ihracatının yapıldığı ve girişimci ekosisteminin gelişmeye açık olduğu uzmanlık alanları tercih edildi. Proje kapsamında gerçekleştirilecek olan faaliyetler, Üniversitemiz Dijital Dönüşüm ve Yazılım Ofisi Koordinatörlüğünün (DDYO) kurulduğu günden itibaren yapmış olduğu faaliyetler ve yazılım geliştirme metotlarının geliştirilmesinde büyük bir ivme kazandıracaktır.

ELAZIĞ'IN TİCARİ POTANSİYELİNİ GELİŞTİRMEYE KATKI SUNACAK
Proje ile gerçekleştirilen faaliyetler ile Elazığ özelinde yazılım geliştirme hızlandırma merkezi oluşturulacaktır. Proje kapsamında istihdama katılmanın hızlandırılması ve yazılım girişimciliği ekosistemine katkıların olması hedeflenmektedir. Elazığ'da oluşan bu potansiyel, yazılım firmalarının bölgeye olan ilgilisi artıracak ve bu proje çıktıları ile yazılım anlamında bölgede sürdürülebilir bir cazibe merkezi oluşturulmuş olacaktır. Yazılım firmalarının uzaktan çalışma uyumluluğu ile Elazığ'da nitelikli istihdam artacak, Elazığ'ın bir yazılım üssü olma potansiyelini sahaya yansıtarak katma değeri yüksek olan yazılım sektörünün Elazığ'ın ticari potansiyelinin de gelişmesine önemli katkılar sağlayacaktır.

BÖLGEDE İLK DEFA YAZILIM GELİŞTİRME AR-GE LABORATUVARI KURULACAK
Proje kapsamında eğitim alan katılımcılar için iki farklı hedef ortaya konulmuştur. Bu hedeflerden biri sektör ihtiyacının giderilmesi, diğeri ise yazılım girişimciliği ekosistemine katkı sunulmasıdır. Yine proje kapsamında bölgede ilk defa Yazılım Geliştirme Ar-Ge laboratuvarı kurulacak ve bu laboratuvar bölgede faaliyet gösteren ilgili bütün firmalara kapılarını açarak, Üniversite-Sanayi işbirliğinin gelişmesinde de ciddi katkı sağlayacaktır. Proje ile mühendislik alanlarına yakın bilim dallarından lisans mezunu olmuş ama aktif iş arayışında olan insanlar için de kariyer değişikliği yol haritası önerisinde bulunulmaktadır.

“FIRAT ÜNİVERSİTESİ TARİHİNDE YÜRÜTÜLEN EN YÜKSEK BÜTÇELİ PROJELERDEN BİRİ”
Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin GÖKTAŞ, " Bilişim ve yazılım alanlarında Ülkemizdeki önemli merkezlerden biri olan Fırat Üniversitesi'nde “Code-23 Fırat Yazılım Atölyesi” projesinin yürütülecek olmasının hem Elazığ'a hem de Ülkemize büyük fayda sağlayacağını belirterek, projenin hazırlanmasında emeği geçen bütün akademisyenleri kutladı.

Projenin Fırat Üniversitesi tarihinde yürütülen en yüksek bütçeli projelerden biri olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. GÖKTAŞ, desteklerinden ötürü Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına ve Fırat Kalkınma Ajansına teşekkür etti. Bu proje ile farklı alanlarda eğitim gören, yazılım ve bilişime ilgi duyan öğrencilerin de ilgili alanlarda yetiştirilmesinin sağlanacağını, 11. Kalkınma Planı ile hedeflenen çıktılara ulaşılmasına büyük katkılar sağlayacağını ifade etti."

Bakmadan Geçme