Fırat Üniversitesi Bir İlke Daha İmza Attı

Fırat Üniversitesi'nde dünyada benzeri olmayan bir OLED ışık yayan analizör cihazı üretildi. Televizyon teknolojisinde kullanılan yeni buluş, Fırat Üniversitesi'nin ilk Amerikan patenti oldu.

Fırat Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin YAKUPHANOĞLU'nun buluş sahibi olduğu patentte, güncel teknolojinin daha ilerisinde özelliklere sahip bir cihaz üretilerek, Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Ticari Marka Ofisinden (USPTO) tescil alma başarısı gösterildi.

OLED TV teknolojisi üretiminde kullanılan OLED ışık yayan analizör adlı buluş Fırat Üniversitesi adına ilk Amerikan patenti oldu.

20 Amerika Patenti ve 15'den fazla ulusal patenti olan Prof. Dr. YAKUPHANOĞLU, LCD teknolojisine alternatif olarak sunulan ve düşük enerji tüketmesi, ince ve hafif olması sayesinde son zamanlarda TV, monitör ve cep telefonlarında kullanımı yaygınlaşan OLED, gelişmekte olan ve gelecek vadeden bir teknoloji olduğunu belirtti.

Buluşun ARGE çalışmasını yaptığını, dünyada benzeri olmayan bir OLED ışık yayan analizör cihazı ürettiğini ifade eden Prof. Dr. YAKUPHANOĞLU, “OLED, yarı iletken malzeme olarak kullanılan organik bir maddeye dayanmaktadır. Ekran, iki iletken arasına organik ince filmler sıkıştırılarak oluşturulur. Bu yapıya elektrik akımı uygulandığında parlak bir ışık yayar. OLED ekranlarda arkadan aydınlatma gerektirmediğinden, diğer ekran teknolojilerinden daha ince ve daha hafif olabilirler. OLED ekranlar ayrıca parlak ışıkta bile 160 dereceye kadar geniş bir görüntüleme açısına sahiptir ve çalışmak için yalnızca iki ile on volt kullanır. OLED'ler günümüzde çoğunlukla mobil cihazlarda kullanılmaktadır. Birçok ileri teknoloji akıllı telefon bunları kullanmaktadır” dedi.

Prof. Dr. YAKUPHANOĞLU, patentin desteklenmesi süresince patent değerlendirme kuruluna ve Üniversitede bilimsel çalışmalara son derece önem veren Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin GÖKTAŞ'a teşekkür etti.

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin GÖKTAŞ ise açıklamasında üniversitede yeni buluşlara ve bilimsel çalışmalara çok önem verdiklerini belirterek, “geçtiğimiz süreçte üniversitemiz tarihinde ilk kez bir buluşu ticarileştirmiştik. Bu kez de ilk kez Amerika'dan patent alma başarısını ortaya koyduk. Akademisyenlerimizin bu tür çalışmalarını artırmaları için elimizden gelen tüm desteği ortaya koymaya gayret gösteriyoruz. Bu buluşun Amerika tarafından patent almasında büyük emek sarf eden Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu hocamıza teşekkür ederim” dedi.

Bakmadan Geçme