ELMÜTDER: 'Karot Alınması İnşaatların Tamamlanma Sürecini Uzattı'

İçişleri Bakanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde yayımlanan genelgeyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurum veya kuruluşlardan teknik rapor alınmasının zorunlu hale getirilmesi amacıyla deprem bölgelerinin inşaatlarını durdurmuştu.

İçişleri Bakanlığı ilk genelgenin ardından ikinci bir genelge daha gönderdi. Gönderilen genelge de devam eden inşaatlardan karot alınması ve buna ilişkin bilgilerin teknik rapora eklenmesi istendi.

Bakanlık tarafından yayımlanan ikinci genelgenin ardından Elazığ İnşaat Müteahhitleri Derneği'nden bir açıklama geldi. İnşaat Müteahhitleri Derneği, genelgenin inşaat sektörünü olumsuz yönde etkilediğini belirterek yeni bir genelge çalışmasının yapılması gerektiğini belirtti.

ELMÜTDER'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen büyük deprem felaketinin ardından, T.C. İçişleri Bakanlığı'nın yayımladığı ilk genelgede belirtilen, inşası devam etmekte olan yapılar için verilen durdurma kararı ile Çevre Şehircilik Bakanlığı'nca görevlendirilmiş heyetlerce, imalat ve tasarım hatalarının ''Gözlemsel İnceleme'' ile nasıl sağlıklı bir biçimde çözüme kavuşturulabileceği hususu dahi tarafımızca ve vatandaşlarca netlik kazanmamışken, 8 Mart 2023 tarihinde yayımlanan ikinci T.C. İçişleri Bakanlığı Genelgesi ile inşası devam eden yapılardan ilave karot numunesi alınarak bu hususta bir teknik rapor hazırlanması gerekliliği bildirilmesi sürecin ağır aksak işlemesiyle ve inşanın devamı sonrasında yapılmasıyla da aynı sonuçları verecek olan bir testin inşaatların tamamlanması sürecini de uzatması sektörde topyekün bir karmaşaya sebep olmuştur. Tüm bu süreçten sonra ilk genelge nedeniyle Elazığ'da yapı inşalarının durdurulmasıyla birlikte, zaten her daim nitelikli işçiye ulaşma sıkıntısı yaşayan inşaat sektörü temsilcileri müteahhitlerimiz, işsiz kaldıklarını düşünerek ilimizden ayrılan nitelikli personellerini kaybetmiş olmaları sorunuyla kaderlerine terk edilmiştir. Takdir edersiniz ki güven ve sağlamlık temeli ile inşa yoluna çıkan müteahhitlerimiz, inşa devam kararından sonra da güven vermeyen ve hizmet karşılığı için bir yerine on talep eden geçici personellerle çalışarak sektörde ne güven ne de kalıcılık sağlayamayacaklardır. Konut stoku tükenen Elazığ ilimiz, deprem bölgesi olmasına rağmen hem göç almaya devam etmekte hem de halihazırda halkına yeni ve hasarsız konut imkanı yeterince sağlayamazken, hukuken ve teknik olarak da tam bir koruma sağlayamayan bu tedbirler uzun vadede de vatandaşın konutlarına ulaşması hususunda da büyük engeller teşkil etmektedir.

Alternatif çözümler sunmak şöyle dursun, eldeki imkanların dahi sağlıklı bir şekilde kullanılmasına imkan vermeyen bu genelgeler, yaşanan büyük afet sonrası kendilerine yeni bir düzen kurmakta zorlanan depremzedelerimizin konut ihtiyacının karşılanmasını engellerken, temel hakkımız ''Yaşama hakkı ve barınma hürriyetini'' ihlal etmekle birlikte, bu ihtiyacı vatandaşlarımıza en sağlıklı ve en hızlı şekilde sağlayacak olan inşaat sektörüne de uzun yıllar boyu neticelerini değiştiremeyeceğimiz ağır bir darbe vurmuştur. Elazığ ilimizde, halihazırda inşa ettiği yapılarla birçok ilimiz arasında uzun yıllardır başarıyla adından söz ettirmiş ve büyük depremlerden alnının akıyla çıkmış olan müteahhitlerimizin bugün bu çözümsüzlükler neticesinde başarısızlığa ve sürecin nihayetinde işlerini kaybetme gibi korkunç bir gerçekle karşı karşıya bırakılmasını kabul etmiyor, T.C. İçişleri Bakanlığımızı acilen alternatif ve uygulanabilir çözümler sunan yeni bir genelge çalışması yapmaya davet ediyoruz”

Bakmadan Geçme